Toekenningsprocedure laatste zeewindpark bevroren

Redactie KW

De toekenning van de laatste concessie voor een windmolenpark voor de Belgische kust zal nog een tijdje op zich laten wachten. Na klachten van de scheepvaartsector werd de procedure “bevroren”, maar het is wachten tot na de verkiezingen voor de nieuwe regering de draad weer kan oppikken. Er is in elk geval nog niet beslist of de procedure dan helemaal van nul opnieuw zal worden opgestart, benadrukt men op het kabinet van ontslagnemend minister van Energie Paul Magnette.

Electrawinds

Het was De Tijd die vrijdag de kat de bel aanbond. Volgens de zakenkrant kregen de drie kandidaten voor de laatste – en meest begeerde – concessie onlangs te horen dat ze allemaal naast de toekenning grijpen. Electrabel, een consortium met onder meer Electrawinds en een consortium met het Nederlandse Eneco waren kandidaat.

Extra kandidaten

Volgens De Tijd zal het heropstarten van de procedure vermoedelijk extra kandidaten aantrekken. Toch is daar nog niets over beslist, beklemtoont men bij Magnette. Door de val van de regering blijft de procedure voorlopig opgeschort, zonder dat gekozen werd om al dan niet met de huidige drie kandidaten voort te gaan. Dat is een zaak voor de volgende bewindsploeg.

Het stuk Noordzee in kwestie ligt op 45 kilometer van de Belgische kust en beslaat een gebied van 57 vierkante kilometer. Aangezien de scheepvaartsector vreest voor hinder op sommige vaarroutes, werd het dossier voorlopig op non-actief gezet.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier