Toegankelijkheid stations in West-Vlaanderen kan beter

Redactie KW

De toegankelijkheid van stations kan beter. Dat zeggen heel wat mensen met een beperking. Zo moeten rolstoelgebruikers in het station van Waregem de trap nemen. Wie het spoor naar Gent wil bereiken moet het zonder lift stellen en dat is dikwijls een onmogelijke opdracht voor wie minder mobiel is want het perron ligt een verdieping hoger dan de inkomsthal. Eén perron is wel met de lift bereikbaar maar dat is een goederenlift die volgens de veiligheidsvoorschriften niet voor personen mag gebruikt worden.

De trein is altijd een beetje reizen. Deze slagzin van de NMBS geldt zeker voor Ann Vanheusden. Als zij in Waregem de trein naar Gent wil nemen moet ze als rolstoel gebruiker eerst in de stations van Deinze of Kortrijk zien te geraken. Die zijn wel aangepast. Of anders de trap nemen. Want in Waregem laat de toegankelijkheid tot de perrons te wensen over.

Ann Van Heusden: “In Waregem moet je de dienstlift nemen wat ook zomaar niet kan. Je moet dat met de hulp van het personeel doen. Maar eens op het perron kan je enkel maar richting uit want op het andere perron geraak je niet. Er is een lift op het ene maar niet op het andere en er is geen enkele mogelijkheid om daar te geraken.”

Het treinstation in Waregem is ruim 30 jaar oud en staat op de lijst om te worden aangepast aan de noden van reizigers met een beperkte mobiliteit, aldus de NMBS directie. Er wordt ook aangeraden om je vooraf even online te informeren hoe het zit in jouw station.

(bv/ld)

Meer in het WTV nieuws vanaf 18u00 en klokvast om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier