Tine Bode ontvangt prijs voor aanpak slapeloosheid

Huisarts Tine Bode uit Boezinge heeft van het Weekblad de Huisarts een prijs gekregen voor haar aanpak van slapeloosheid.
Redactie KW

Huisarts Tine Bode uit Boezinge heeft van het weekblad De Huisarts een prijs gekregen voor haar aanpak van slapeloosheid. Haar thesis ging daarover. De huisarts slaagde erin 20% van haar patiënten te overtuigen de slaapmiddelen aan de kant te leggen. De middelen kunnen vaak ernstige complicaties hebben. Drie jaar geleden voerde de overheid daar rond campagne en toen was er een lichte daling merkbaar, maar nu stijgt het gebruik opnieuw zo merken ook de apothekersverenigingen.

Tine Bode is huisarts in Boezinge. Tijdens haar stage in Lendelede merkte ze dat heel wat patiënten slaapmiddelen gebruikten. Ze verspreidde informatiebrochures, nodigde patiënten uit voor een gesprek en stelde samen afbouwschema’s op. En daarvoor krijgt ze nu de prijs van het weekblad De Huisarts. Slaapmiddelen kunnen erg nadelige gevolgen hebben. Zo is bewezen dat ze na twee of drie weken geen effect meer hebben en dat er dan verslaving optreedt.

Tine Bodes initiatief blijkt wel nodig, want het gebruik van slaapmiddelen steeg in 10 jaar met 40% ondermeer door de goedkopere witte producten. En dat merken vooral ook de apothekers. Enkele jaren geleden was er wel een lichte daling.

Huisarts Bode zal in haar kersverse praktijk in Boezinge alvast slaapmiddelen verder afraden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier