Tim Joye uit Menen voortrekker van studentenprotest tegen Orde van Geneesheren

Redactie KW

Tim Joye is student geneeskunde aan de Gentse universiteit en daarnaast voortrekker in het studentenprotest tegen de Orde van Geneesheren. “Inderdaad, ik heb heel wat sympathie voor de artsen van Geneeskunde voor het Volk. Ik sympathiseer ook met Sofie Merckx, een jonge arts uit Marcinelle, die een deurwaardersexploot in haar bus vond omdat ze weigert het lidgeld aan de Orde van Geneesheren te betalen.”

Het is enkel nog in Henegouwen en in Oost-Vlaanderen dat artsen, die hun lidgeld aan de Orde van Geneesheren niet betalen ook effectief vervolgd worden. Sofie Merckx vond vorig jaar in augustus toen ze thuis kwam uit vakantie een deurwaardersexploot in haar brievenbus. Haar meubelen zouden aangeslagen worden. Uit protest zijn op die dag heel wat mensen met een stoel naar Marcinelle getrokken om die dan door de deurwaarder te laten aanslaan. Ik ben toen ook met een stoel naar ginder getrokken”, vertelt Tim Joye.

Petitie

“Uiteindelijk werd er in Gent een actiecomité samengesteld, dat besloot om handtekeningen in te zamelen, waarbij we gewoon willen dat de Orde van Geneesheren hervormd wordt. Over wat er nu precies moet veranderen en hoe dat moet gebeuren, dat laten we aan de overheid over. Met onze petitie willen we alleen duidelijk maken dat het zo niet meer verder kan.”

Tim Joye voegt eraan toe dat hun intiatief ondertussen al navolging kreeg in Leuven. De petitie telt nu ongeveer 1.100 handtekeningen. Dat is ongeveer ruim de helft van de studenten geneeskunde.

(CR)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier