Tientallen kinderen slachtoffer van kwallenbeten

Redactie KW

De tropische temperaturen hadden donderdag ook minder aangename gevolgen aan de kust. Door de warmte en de kalme stroming waren er gisteren opvallend veel kwallen in zee. Tientallen kinderen werden in het water gebeten.

In Oostende alleen al waren gisteren zeker vijftig meldingen van kwallenbeten. “Het was opvallend druk aan de hulppost. Er stond een lange rij van mensen die geneteld waren”, vertelt hoofdredder Gino Bintein. “Door het warme weer en de kalme zee waren er blijkbaar heel wat kleine kwallen in het water.”

Hevige pijn

Ter hoogte van de Oostendse surfclub VVW Inside Outside, die met een autonome reddingsdienst werkt, werd zelfs de rode vlag gehesen. In de namiddag waren er al vijftien slachtoffers van kwallenbeten, waaronder tien kinderen. Twee van hen hadden een ernstige allergische reactie opgelopen. “Ik voelde plots een hevige pijn en ben uit het water gelopen”, vertelt de 9-jarige Eloïse in Oostende. Ze toont ons haar linkerarm waar duidelijk sporen van kwallenbeten te zien zijn. “In het water zag ik heel wat kleine kwallen. Zoiets had ik nog nooit gezien.”

Kompaskwallen

Volgens marien bioloog Francis Kerckhof zijn het kompaskwallen die de badgasten kwellen. “Het gaat om jonge exemplaren van zo’n vijf à tien centimeter. Kompaskwallen komen wel vaker voor tijdens de zomer. Dat ze nu plots massaal opduiken komt wellicht door de warmte en door de rustige zee waardoor ze in groep blijven en overleven in de branding”, zegt Francis Kerckhof. Volgens de marien bioloog is er geen reden tot paniek. Mensen die gevoelig zijn voor kwallenbeten raadt hij wel af om in het water te gaan.

Urineren op de beet helpt niet

“Grote kompaskwallen kunnen tentakels hebben tot twintig centimeter en mogen niet onderschat worden. Wie geneteld wordt raden we aan om de wonde af te koelen. Soms hoor je wel eens dat urineren op de kwallenbeet helpt, maar dat is een indianenverhaal. Erop wrijven wordt ten stelligste afgeraden, want dat maakt de pijn enkel erger. En wie zwaar geneteld gaat toch best eens langs bij de dokter”, aldus nog Francis Kerckhof. Ook aan de Westkust en Oostkust kwamen tientallen meldingen binnen van kwallenbeten.

(DJ / foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier