Tiental Belgische Carrefour-winkels zaterdag gesloten

Redactie KW

Een tiental Carrefourwinkels in België zal zaterdag gesloten zijn door vakbondsacties. Dat meldt het gemeenschappelijke vakbondsfront BBTK-LBC vrijdag. De acties, die voortaan elk weekend zullen plaatsvinden, zijn het gevolg van onvrede naar aanleiding van de opening van een nieuwe hypermarkt in Brugge.

Om welke winkels het precies zal gaan, zeggen de vakbonden niet, maar het worden er een vijftal in Wallonië, een drietal in Vlaanderen en twee in Brussel, aldus BBTK-secretaris Jan De Weghe.
De vakbondsman benadrukt dat er vanaf nu elk weekend acties zullen zijn “tot de directie de loon- en arbeidsvoorwaarden in Brugge gelijkstelt aan die elders, of zich ten minste bereid toont om een oplossing te zoeken”.

De vakbonsonvrede heeft te maken met de opening van een nieuwe hypermarkt van Carrefour in Brugge, vorige woensdag. De vakbonden hielden de winkel op het B-park in Brugge toen de hele dag gesloten.

“De werknemers kunnen niet aanvaarden dat hun loon, dat al laag is, nog eens met 25 procent verlaagd wordt en dat hun arbeidsomstandigheden verergeren. De opening van de Carrefour in Brugge dreigt echter een onaanvaardbaar precedent te worden”, stelt het vakbondsfront.

De werknemers van de nieuwe hypermarkt vallen onder een ander paritair comité. Daardoor verdienen ze volgens de bonden onder meer bijna 100 euro bruto minder per maand dan hun collega’s in andere hypermarkten, moeten ze anderhalf uur langer werken per week, hebben ze geen vrije zaterdagen per jaar en geen syndicale afvaardiging. Ook moeten de Brugse werknemers bijvoorbeeld jaarlijks een veertigtal zondagen werken zonder extra loon, terwijl hun collega’s in andere hypermarkten maximaal drie zondagen werken tegen 300 procent.

“Een enkele dergelijke winkel is er al eentje te veel”, besluiten de vakbonden. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier