Tien hypermarkten Carrefour vrijdag gesloten

Redactie KW

Tien hypermarkten, ongeveer 25 procent van het totaal van de distributiegroep Carrefour, zouden vrijdag 31 oktober gesloten blijven. Het personeel protesteert hiermee tegen de recente opening van een hypermarkt in Brugge, waar de werknemers in een ander paritair comité zitten – met een veel lager loon en slechtere arbeidsvoorwaarden, aldus de vakbonden.

De betrokken winkels die vrijdag de deuren dicht zouden houden, zijn de hypermarkten van Sint-Agatha-Berchem, Froyennes (Doornik), Haine-Saint-Pierre (La Louvière), Houdeng, Kuurne, Moeskroen, Ninove, Oostakker, Sint Eloois Vijve (Waregem) en Zinnik.

“Na de weigering van het compromisvoorstel van de sociaal bemiddelaar dinsdag, lijkt de directie van Carrefour de trappers kwijt te zijn. Zij probeert met ongeoorloofde middelen de actie te breken van de werknemers, die vrezen hetzelfde lot te zullen ondergaan als hun collega’s van de hypermarkt in Brugge”, aldus het BBTK-LBC-vakbondsfront.

Volgens de vakbonden zouden sommige werknemers die aan de vakbondsacties wilden deelnemen, geconfronteerd zijn geweest met “onaanvaardbare bedreigingen” van de kant van de winkeldirecteur. Bovendien mobiliseert Carrefour kaderleden om de werknemers die aan de actiedagen deelnemen, te vervangen, aldus de bonden.

De directie van Carrefour liet intussen in een communiqué weten de actie van vrijdag te betreuren. “Enkel een constructieve dialoog kan tot een oplossing leiden”, aldus de directie, die eraan toevoegt alles in het werk te zullen stellen om de betrokken winkels vrijdag te openen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier