Tieltse schrijft roman met seingever als centraal personage

Redactie KW

U hebt ze zonder twijfel ook al eens gezien, de mannen en vrouwen die tijdens wielerwedstrijden het verkeer tegenhouden om de koers goed te laten verlopen. Ann De Craemer uit Tielt heeft er een boek over geschreven. In ‘De Seingever’ krijgen we het verhaal van een man die ondanks een pak tegenslagen toch van de fiets blijft houden. Wij trokken met de auteur in haar geboortestad naar de koers.

Ook in de Omloop van het Hoogserlei in Tielt staan de seingevers op post. Met één van hen gaat auteur Ann De Craemer op pad in haar boek. Het resultaat is een aangrijpend persoonlijk verhaal verweven met grote momenten uit de wielergeschiedenis. Ann De Craemer (Auteur “De Seingever): “Het boek is eigenlijk ook de geschiedenis van de koers in Vlaanderen. En zelfs de wereld. Ik hou wel van die vermenging van genres. Het is een persoonlijk verhaal, maar er zit ook heel veel non-fictie in. Veel citaten uit krantenartikels. En toch ook een andere geschiedenis van de koers dan diegene die we kennen.”

Doping

En daarbij speelt doping uiteraard een belangrijke rol. Altijd een gevoelige discussie, die de auteur niet uit de weg gaat. “Ik kijk niet meer naïef naar de koers, soms een beetje cynisch helaas. En mijn vader stoort zich daar dan aan als we soms nog een samen kijken en zegt: ‘Zwijg nu toch en laat mij kijken’. Dus ik kijk naar koers, en dat staat ook in het boek, ik kijk naar wielrennen zoals ik een boek zou lezen of naar een theaterstuk zou kijken. Er zit heel veel fictie in. Er zit heel veel leugen in. Maar het is een schone leugen. Dus ik kan er toch van genieten.”

Ondertussen gaat het behoorlijk hard voor Ann De Craemer, met haar vorige boek ‘Vurige Tong’ is ze genomineerd voor de Debuutprijs 2012. En binnenkort is ze ook te zien in ‘De Slimste Mens’ op Vier.

Tieltse schrijft roman met seingever als centraal personage

Bekijk hier de reportage

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier