Tieltse gezinnen betalen meer voor water

Redactie KW

De twee voornaamste gemeentebelastingen blijven in Tielt voor 2009 ongewijzigd. Er komt wel een aanpassing van de waterfactuur : gezinnen betalen volgend jaar gevoelig meer, veelgebruikers dan weer minder. De SP.A vindt de verhoging oneerlijk en asociaal.

In 2009 blijven zowel de aanvullende personenbelasting als de opcentiemen op de onroerende voorheffing op hetzelfde niveau als dit jaar : 7 procent aanvullende, 1.250 opcentiemen. Minder goed nieuws is dat de stad Tielt vanaf 2009 een gedifferentieerd tarief voor de zuivering en afvoer van drinkwater aanrekent.

Heel wat andere West-Vlaamse gemeenten rekenden sinds verleden jaar al het maximaal toegelaten tarief door, gebaseerd op de bovengemeentelijke saneringsbijdrage.

Ook Tielt rekent vanaf volgend jaar de volle pot voor de gezinnen (tot 6.000 kubieke meter), of goed voor een verhoging van 40 procent, wat kan oplopen tot minstens 50 euro extra.

Veelgebruikers betalen in de toekomst dan weer minder : van 6.000 tot 60.000 kubieke meter de helft van het maximaal toegelaten tarief, boven de 60.000 kubieke meter een vierde van dat tarief.

De SP.A vindt deze verhoging asociaal en oneerlijk. “De verhoging treft elk Tielts gezin, maar vooral zij die het al moeilijk hebben”, zegt Birger De Coninck.

“Naast economische correcties moeten ook sociale correcties mogelijk zijn. Het gaat niet op om de gezinnen 40 procent meer te doen betalen voor de sanering van hun water. De kleintjes moeten opdraaien voor de groten.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier