Tielts erfgoed in de 20ste eeuw

Redactie KW

Met het boekje ”t Hield in Tielt’ in de hand, kan iedereen op stap in de centrumstraten en op de industriezones om er een pak bijna vergeten erfgoed te ontdekken. Gedenkstenen, kapelletjes en kunstwerken werden bijeengesprokkeld en van commentaar voorzien door Eddie Verbeke. Op de Open Monumentendag wordt het boeiende werk voorgesteld.

Eddie Verbeke, een rasechte Tieltenaar, is verknocht aan zijn stad en wil zijn ervaringen met anderen delen. „Ik heb bijzonder veel aandacht voor details en bekijk vaak zaken waar anderen gewoon aan voorbijlopen”, vertelt hij. „Dat doe ik niet alleen in Tielt maar overal waar ik mij bevind. Het is dan ook niet te verwonderen dat ik altijd met andere foto’s naar huis kom wanneer ik ergens op reis geweest ben.”

Heiligenbeeldjes

„Het boekje dat ik nu voorstel, kende eigenlijk zijn oorsprong bij mijn liefde voor de kalligrafie, de letters in steen. Als ik om me heen keek, ontdekte ik steeds meer van die gedenkstenen in het straatbeeld. Van het een kwam het ander : ik nam er beeldjes met tekst bij en later ook beelden zonder tekst. En van de heiligenbeeldjes in nissen was de stap naar kapelletjes al niet zo groot meer. Wat er niet aan bod komt, zijn de beelden en gedenkstenen bij de gevestigde waarden zoals de Hallentoren en de kerken, en ook het architecturale erfgoed als dusdanig heb ik buiten beschouwing gelaten.”

Het boekje ‘t Hield in Tielt telt 129 pagina’s en verschijnt op handig A5-formaat. Het kost 10 euro en wie er 10 of meer bestelt, krijgt een korting van 10 procent. Het is te krijgen bij de dienst Toerisme in Mulle de Terschueren.

Voor het volledige artikel: zie Krant van West-Vlaanderen (De Weekbode editie Tielt) van 12 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier