Tielt maakt zich op voor referendum

Redactie KW

Zondag kunnen de inwoners van Tielt zich uitspreken over de verkeerssituatie op hun Markt. Die zorgt al jaren voor grote verdeeldheid en felle discussies: kunnen er nu wel of geen wagens over de Tieltse Markt rijden? Ook het stadsbestuur geraakt er niet uit en wil met een volksraadpleging de knoop definitief doorhakken.

De stemhokjes werden vandaag (dinsdag) al opgebouwd. Elke Tieltenaar ouder dan 16 kan zondag op vijf locaties zijn stem uitbrengen. Wie “Ja” stemt gaat akkoord met verkeer over de markt. De “Neen”-stemmers kiezen voor een verkeersvrije markt, zoals nu het geval is. De stemmen worden pas geteld als minimum 3.000 mensen hebben gestemd. Moeilijk te voorspellen wat de opkomst zal zijn zondag. De stad hoopt zo veel mogelijk en zal alleszins rekening houden met de uitslag, hoe miniem het verschil ook is.

Voor de stad betekent zo’n volksraadpleging een kost van 40.000 euro, vergelijkbaar met gewone verkiezingen. Het is nog maar de tweede keer dat er in West-Vlaanderen een referendum georganiseerd wordt. Ieper beet in september 2003 de spits af. Inzet was daar het behoud van een afvalcontainer in plaats van een afvalzak.

(AD/BS)

WTV schenkt de hele week aandacht aan het referendum in Tielt, telkens in het journaal, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier