Tielt, één jaar na de gemeenteraadsverkiezingen: diepe wonden

Redactie KW

Elkaar de hand schudden tot daar aan toe, maar elkaar in de ogen kijken gebeurt niet meer. Een jaar na de verkiezingen is het duidelijk: in Tielt zijn diepe wonden geslagen.

In Tielt is sinds vorig jaar nochtans niet langer CD&V aan de macht. De partij bleef de grootste, maar achter haar rug besloten N-VA/ Open VLD en SP.A-Groen samen te gaan. CD&V-er Luc Vannieuwenhuyze, die meer dan vijftien jaar eerste schepen was, had juist ruim een jaar kunnen proeven van het burgemeesterschap. Een bittere pil om te slikken. “De verwachting was de nieuwe legislatuur aan te vatten als burgemeester. Ik was het al anderhalf jaar en dan wordt u dat plots ontnomen, want zo noem ik het, dat maakt het inderdaad niet makkelijk. Het is politiek zeg maar, maar toch is er een vertrouwen geschonden naar mensen toe.”

Wat de plannen van het nieuwe bestuur met Tielt zijn, is Vannieuwenhuyze voorlopig niet duidelijk, behalve dit dan: “Ik stel vast dat in tegenstelling tot wat ze gezegd hebben, ze toch de kostprijs van bepaalde dienstverlening verhoogd hebben en dat ze ook belastingverhogingen hebben doorgevoerd.”

Rechtlijnig en open

Volgens de nieuwe burgemeester, Els De Rammelaere van N-VA, is er tussen haar ploeg en de vorige nochtans een duidelijk verschil. “Wij zijn heel rechtlijnig en duidelijk en we communiceren openlijk. We gaan naar de mensen toe en als we beslissingen nemen dan blijven we er bij. Vroeger draaide dat wel eens.”

De Rammelaere voelt zich intussen goed in haar nieuwe rol. “Het is zwaarder dan verwacht, er is veel stress, maar het is aangename stress. Het is oppeppend om te werken. Ik ben nog geen enkele dag tegen mijn zin naar het stadhuis gekomen.”

De sfeer in de gemeenteraad in Tielt is erg gespannen. Volgens Luc Vannieuwenhuyze worden er nog wel handen geschud wordt, maar er wordt zeker niet in elkaars ogen gekeken.

(KB/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier