Thijs Gillioen uit Ieper in finale Telenet-BBC Speaking Awards 2012

Redactie KW

Thijs Gillioen (17), leerling in het 6de jaar Economie – Moderne Talen aan het Sint-Vincentiuscollege heeft een voorliefde voor de Engelse taal. Die uit zich onder andere in de deelname aan de Telenet-BBC Public Speaking Awards 2012, waarin Thijs als enige West-Vlaming de finale bereikte.

De Telenet-BBC Speaking Awards 2012 is een nationale wedstrijd waarin deelnemers aan de hand van een vijf minuten lange speech de jury moeten overtuigen. “De toespraak wordt naast het taalgebruik ook beoordeeld op argumentatie, structuur en redenering. Niet minder belangrijk is de vragenronde, die je moeilijk kunt voorbereiden omdat de vragen meestal heel verscheiden zijn”, legt Thijs uit.

Wereldtaal

“Ik spreek bijna liever Engels dan Nederlands. Dat wekt soms irritatie op bij klasgenoten als ik weer eens in het Engels begin. Een van de redenen waarom ik zo graag Engels spreek, is omdat er zo veel verschillende manieren zijn om iets te zeggen. De taal staat bol van de uitdrukkingen. Daarbij komt nog eens dat ik een fervent gamer ben. Computerspelletjes en websites zijn bijna allemaal Engelstalig. Engels is gewoon dé wereldtaal bij uitstek.”

Gewelddadige games

Op 21 april komt Thijs uit tegen de andere finalisten van de Telenet-BBC Speaking Awards. Als hij de wedstrijd wint, mag hij van 14 tot 19 mei naar London om er de nationale eer te verdedigen tijdens de English Speaking Union Competition, een internationale wedstrijden met de beste sprekers. Thijs: “Mijn onderwerp ligt al vast: ‘Do violent videogames cause bad behavior in young children ? (Hebben videospelletjes waar geweld in voorkomt een invloed op het gedrag van jonge kinderen ?, red.) De kwestie leunt dicht aan bij mijn hobby’s, daarmee maak ik het mezelf toch iets gemakkelijker.”

(DS)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier