Theaterteksten Piet Arfeuille verzameld in een boek

Redactie KW

Theatermaker Piet Arfeuille is bij ons, en ook in Nederland, bekend omwille van zijn straffe bewerkingen van klassieke toneelteksten. Vier van die teksten zijn nu verzameld in een boek en dat is een toch wel een niet alledaagse gebeurtenis. Het boek dat is uitgeven bij Lannoo bevat ook heel wat foto’s. Regisseur Piet Arfeuille is sinds enkele jaren artistiek leider van theater Malpertuis in Tielt.

‘Schuilkelders en paleizen’ bevat vier teksten van theatervoorstellingen waar regisseur Piet Arfeuille die afkomstig is uit Ardooie de voorbije jaren zijn tanden in zette. En nu verschijnen ze dus in boek. ” Ik ervaar dat als een soort markeerpunt, een soort statement. Zo van die teksten moeten nog gespeeld kunnen worden. Dus we gaan zoeken om die minder vluchtig en voorbijgaande te laten zijn. Ik ben heel blij dat dat gebeurt”, zegt Arfeuille.

Klassiekers

Het gaat om vier bewerkingen van klassiekers. De eerste ‘Raadseltjes’ dateert van 2000 is een variatie op Oedipus. ‘De zaak’ ging vorig jaar in première. En, er zit een duidelijke evolutie in het werk van Arfeuille. In het begin bleef hij dicht bij het origineel en bewerkte hij vooral de tekst. Nu gaat hij veel eigenzinniger om met het hele verhaal. De kracht van de voorstellingen van Piet Arfeuille zit hem zowel in de taal als in het beeld. Zo werden de acteurs in Hamlet met autogordels vastgesnoerd op een tafel die dan de lucht in ging.

(N.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier