Theater aan Zee halfweg en groot succes

Redactie KW

Theater aan Zee, het Oostendse muziek en theaterfestival is halfweg. De ticketverkoop is tot nu een groot succes. Zo zijn er nu al meer tickets verkocht dan vorig jaar, dat waren er toen 25.000. Vooral de voorstellingen van jonge theatermakers en nieuwe talenten waren meteen uitverkocht. Dat bleek ook tijdens de dijknomaden, een theaterwandeling met verrassende voorstellingen.

Je moet wel van steen zijn om je niet te laten meeslepen door Nick Steur. Hij is net afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht en doet ongelofelijke dingen met een verzameling stenen. Als performance kunstenaar laat hij een reeks natuurstenen balanceren.

Soms gaat het mis tijdens de voorstelling. Naast handigheid is het vooral een vorm van opperste concentratie

“Die concentratie wil ik delen met het publiek”, zegt Nick Steur. “Als ik bezig ben neemt het publiek dat over en focussen we ons op één bepaald punt. De stilte wordt dan heel heftig. En het is net over de grens tussen performer en publiek dat het gaat”.

POST, PRESENT, FUTURE is nog zo’n verrassend project van een jonge Britse kunstenares. Je schrijft een brief aan jezelf. Je gooit die in haar brievenbus en over vijf jaar krijg je bij jou thuis je eigen brief terug.

“Voor sommige mensen is het schrijven over hun toekomst confronterend”, zegt Ruth Cross van de Cross Collaboration. “Niet iedereen staat bij de toekomst stil. Ik ben geïnteresseerd hoe de mensen de toekomst van onze wereld zien. Het gebruik van internet neemt toe maar ik houd van de nostalgie van het geschreven woord en de opwinding van een brief te ontvangen”, klinkt het.

De kunstenares startte haar project in Groot-Brittannië en verzamelde intussen al meer dan 2.000 brieven in haar archief. Wie zijn brief niet dicht kleeft geeft aan dat zij de brief mag lezen en het verhaal gebruiken voor haar theatervoorstellingen. (BV)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier