Textielmachinebouwer Van De Wiele vraagt fiscale maatregelen aan Peeters

Redactie KW

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft textielmachinebouwer Van De Wiele in Marke bezocht. De textielmachinebouwers, die goed vertegenwoordigd zijn in het zuiden van de provincie, legden hem daar een herstelplan voor de sector voor. De minister-president is van plan een aantal zaken verder te onderzoeken: zoals het uitbreiden van de begeleiding van bedrijven in het buitenland.

Vlaanderen telt een dertigtal textielmachinebouwers waarvan de grootste in het zuiden van West-Vlaanderen. Omdat ze hoofdzakelijk van de export afhangen voelden zij de crisis nog harder. Ze vragen de minister-president nu om fiscale maatregelen, dat moet het vernieuwen van het machinepark mogelijk maken, maar Kris Peeters verwijst daarvoor naar de federale regering. En voor de uitbouw van een samenwerking tussen de textielindustrie- en de textielmachinebouw om de know-how te optimaliseren wijst hij vooral naar de sectoren zelf

“Wij leven in een complex land, maar de realiteit is ook complex. Het is inderdaad niet zo dat er onmiddellijk grote maatregelen zullen komen, maar wij zaaien eigenlijk om per kleine stap vooruit te gaan”, zegt Charles Beauduin van de Belgische Textielmachine Associatie.

Ondersteuning

En die stap kan misschien met het ondersteuningsagentschap FIT genomen worden, wat wel de bevoegdheid van de minister-president is.

“Men heeft hier gevraagd om niet alleen de kleine bedrijven te ondersteunen bij de stappen op de buitenlandse markt, maar ook de grote die dan zo de wegbereider kunnen zijn voor de KMO’s. Ik zal dat met het FIT bekijken omdat die vraag hier heel duidelijk gesteld is”, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters.

Crisis

De textielmachinebouwers voelden als eerste de crisis, maar herstellen nu ook het snelst. Van De Wiele heeft sinds begin dit jaar al 100 mensen aangenomen. Het bedrijf investeert ook 40 miljoen euro in het moederbedrijf in Marke.

Het herstelplan werd ook mee opgesteld door een aantal topbedrijven uit de textielsector zoals Sioen uit Ardooie. (KB)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier