Textielbedrijven stellen herstructureringen uit

De Belgische federatie van de textielindustrie vreest dat een aantal bedrijven hun herstructurering uistellen, en daardoor failliet kunnen gaan.
Redactie KW

De Belgische federatie van de textielindustrie vreest dat een aantal bedrijven hun herstructurering uistellen, en daardoor failliet kunnen gaan. Een herstructurering gaat gepaard met kosten, zoals verbrekingsvergoedingen voor de ontslagen werknemers. Alleen hebben de bedrijven daar nu het geld niet voor, zegt de federatie. Ze roept de banken op om vlugger kredieten toe te kennen.

Het klinkt misschien vreemd, maar mensen ontslaan bij een herstructurering, kost bedrijven een pak geld, denk maar aan verbrekingsvergoedingen en allerhande premies. Textielbedrijven stellen daarom noodzakelijke herstructureringen uit, zegt de federatie, en dat kan nare gevolgen hebben.

Volgens de federatie zijn de banken weigerachtig om geld te geven die bedrijven nochtans nodig hebben om hun herstructurering te financieren. Onbegrijpelijk, zegt Fedustria.

De banken van hun kant ontkennen dat ze minder snel kredieten toekennen. Wie sterke dossiers kan voorleggen, krijgt cash, zeggen ze. Intussen roept Fedustria ook de overheid op om extra maatregelen te nemen, zoals het vervroegen van de voorziene lastenverlagingen het invoeren van tijdelijke werkloosheid voor bedienden. En net vandaag roept ook minister Van Quickenborne de banken op om vlotter kredieten toe te staan aan bedrijven. Hij neemt enkele maatregelen om dat af te dwingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier