Textielbedrijf Deslee Clama schrapt 66 jobs en verhuist deels naar Roemenië

Redactie KW

Bij de producent van geweven en gebreide matrasstof Deslee Clama uit Beselare (Zonnebeke) heeft de directie dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot ontslag van 66 arbeiders aangekondigd. Omdat rendabel produceren in Belgisteeds minder lukt, verhuist een deel van de productie naar de al bestaande vestiging in Roemeni

Momenteel werken in Beselare nog 244 personeelsleden, van wie zo’n 180 arbeiders. De vakbonden zijn niet verrast maar hadden niet zoveel ontslagen verwacht.

Bij Deslee Clama worden onder meer de weekendploegen afgeschaft. “Deze herschikking moet toelaten dat de groep zijn beide troeven, kostprijsefficiëntie in combinatie met snelheid en flexibiliteit, op heel korte termijn sterker kan uitspelen”, luidt het in een persbericht. De herschikking moet tussen februari en september doorgevoerd worden.

De vakbonden reageren niet verrast op de herstructurering. “Zoals zovele bedrijven kampte ook Deslee Clama met een hogere tijdelijke werkloosheid”, aldus Erik Van Deursen van ABVV Textiel. “Het bedrijf is al enkele jaren bezig de productie in Roemenië van de grond te krijgen maar tot op vandaag slaagde men daar precies niet goed in. Bovendien was aan de weekendwerkers al gevraagd om naar de dagploegen over te stappen. Ook bij de bedienden vloeiden er recent af en toe enkele werknemers af. Dat de directie één op drie arbeiders wil ontslaan, is toch wel onverwacht.”

Gedelegeerd bestuurder Hans Dewaele: “Om de scherpe concurrentie van antwoord te blijven dienen, tekende Deslee Clama voor zijn Europese markt een groeistrategie uit, gebaseerd op twee troeven. Enerzijds het kunnen leveren aan concurrentiële prijzen en anderzijds het snel en flexibel kunnen inspelen op specifieke vragen van de klanten.”

“Dat laatste is mogelijk door productie op de site in Beselare te behouden”, zegt Dewaele. “Tachtig procent van de klanten is bereikbaar op minder dan 24 uren rijden van Beselare. Voor een deel van de producten zijn de loonkosten echter te hoog om verder rendabel in België te produceren. Sinds het einde van de jaren negentig wordt het textielbedrijf ook geconfronteerd met steeds meer lokale productie. Daarom ook startte ook Deslee Clama vestigingen in Roemenië, Indonesië, Brazilië en de Verenigde Staten.”

Wereldwijd stelt de groep Deslee Clama 640 mensen te werk. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier