Textiel kan ontslagen amper betalen

Redactie KW

De textielindustrie staat voor een grimmig dilemma, zo schrijft de krant De Tijd dinsdag. Bijkomende herstructureringen zijn voor heel wat spelers een bittere noodzaak om te overleven, maar sommige hebben moeite om zulke ingrepen simpelweg gefinancierd te krijgen.

Matrasstoffenfabrikant Bekaert Textiles kondigde maandag aan dat hij stopt met de productie in Waregem. Het is de tweede zware ontslagronde bij Bekaert Textiles in amper een half jaar.

Bekaert Textiles is lang niet het enige Vlaamse textielbedrijf dat na een eerste herstructureringsronde aan een nieuwe ingreep toe is.

“De eerste maatregelen volstaan vaak niet meer”, zegt Fa Quix, de directeur-generaal van sectorfederatie Fedustria. De meeste bedrijven geven ook openlijk toe dat ze bijkomende herstructureringen onderzoeken. “Alleen stellen wij vast dat er bedrijven bij ons komen voor studies, waar wij achteraf niets meer van horen. Simpelweg omdat ze het niet kunnen betalen. Mensen ontslaan, kost een pak geld, en vaak hebben bedrijven dat niet. Hun cashpositie volstaat daar niet voor en de banken willen niet mee in de boot. Als de crisis blijft duren, dreigen faillissementen.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier