Textiel is meer dan naaien

Redactie KW

Tejo Gijswijt is een 15-jarige leerling uit de richting textielproductie en veredeling aan het PTI Kortrijk. Hij heeft maar één klasgenoot en is bezorgd over het voortbestaan van de richting.

Ook de vele misvattingen die over de sector circuleren, zitten hem dwars en daar wil hij graag iets aan veranderen. “Mensen denken dat textiel enkel weven, naaien of breien is en dat daar geen toekomst meer in zit. Maar wij maken ook hoogtechnologische stukken zoals thermogevoelige T-shirts en zelfs spaceraketten. De media zou hier wat meer reclame moeten voor maken want het zijn echt heel mooie en toekomstvolle richtingen en het zou zonde zijn als die verdwijnen”, laat Tejo Gijswijt ons weten.

Sluiting

“Zo’n vaart zal het niet lopen, maar zijn bezorgdheid is zeker ook niet onterecht”, luidt het bij coördinator Yoeri Adams. “We steken niet onder stoelen of banken dat er problemen zijn in de sector en dat heeft zijn weerslag op de schoolbanken. Die zijn niet meer zo ruim bevolkt als een tiental jaar geleden. Als het leerlingenaantal nog verder achteruitgaat, kan een sluiting inderdaad het gevolg zijn.

We zullen er echter alles aan doen om het niet zo ver te laten komen. Zo organiseren we op 8 december een ronde tafel met alle actoren uit de sector. We brengen mensen samen met de bedoeling om de situatie aan te pakken.

Een ander initiatief is de website www.texstream.be met allerlei info, promoties, vacatures en wedstrijden. De Provincie West-Vlaanderen bouwde via het technisch onderwijs richtingen uit die gebonden zijn aan de regio en wil hier zeker verder blijven in investeren.” (vevr/hol)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier