Tevredenheid over Europese steun voor Zeebrugse haven

Redactie KW

Zowel minister-president Kris Peeters als Zeebrugs havenvoorzitter Joachim Coens zijn tevreden met de toekenning van 5,31 miljoen euro voor infrastructuurwerken in de havens van Zeebrugge en het Deense Esbjerg. Het gaat om financiering binnen het Trans-Europese Transportnetwerk.

In 2001 introduceerde de Europese Commissie het concept “maritieme snelwegen” of Motorways of the Sea. Maritieme snelwegen zijn regelmatige, frequente verbindingen van hoge kwaliteit met als belangrijkste vervoersmodus korte zeeverbindingen. Concentratie van goederenstromen, modal shift van het wegvervoer naar het zeevervoer, kwaliteitsvolle dienstverlening en integratie in de logistieke keten zijn sleutelbegrippen binnen het concept.

Het is de eerste keer dat Europa subsidies toekent voor dit soort innovatieve, geïntegreerde transportprojecten. Met de subsidie zullen Zeebrugge en Esbjerg hun haveninfrastructuur verbeteren.

Europa kende ook 490.000 euro goed voor de ontwikkeling van River Information Services op de Westerschelde. Dit project moet de combinatie van zee- en binnenvaart op de Westerschelde beter opvolgen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier