Test-Aankoop geeft Oostende uitstekende punten op vlak van netheid

Redactie KW

Volgens het consumentenmagazine Test-Aankoop is de netheid in onze steden en gemeenten er de laatste acht jaar op vooruit gegaan. Drie vierde van de 40 onderzochte steden en gemeenten haalt vandaag een goede score. Drie steden verdienen de maximumscore: Sint-Truiden, Oostende en Sint-Lambrechts-Woluwe.

De onderzoekers van Test-Aankoop trokken in mei door 5 gemeenten in Brussel, 3 steden in Luxemburg en 4 in elke andere provincie van het land. Hun parcours liep langs de voornaamste openbare ruimten: pleinen, winkelstraten, stations, openbare parken, oevers, toeristische bezienswaardigheden, bushaltes en scholen. Daarnaast bezorgden ze een vragenlijst aan de gemeentelijke overheidsdiensten.

Sluikstorten: grootste probleem

Net als bij het vorige onderzoek blijkt sluikstorten het grootste probleem: daar heeft 80 % van de bezochte steden en gemeenten mee te kampen. Andere veel voorkomende problemen zijn graffiti, extreem verloederde plaatsen, overvolle openbare vuilnisbakken en dierlijke uitwerpselen.

Sociologische oorzaken?

Net als bij het vorige onderzoek blijkt dat steden en gemeenten met een hoge bevolkingsdichtheid meer problemen kennen omtrent openbare netheid dan de minder dichtbevolkte. Het gemiddelde inkomen van de inwoners lijkt eveneens een rol te spelen bij de openbare netheid. Zo hebben 5 van de 10 steden en gemeenten met een redelijke of slechte score het laagste gemiddelde inkomen per inwoner. Maar ook hier zijn er uitzonderingen. Oostende heeft bijvoorbeeld een lager gemiddeld inkomen per inwoner, maar is niettemin een van de drie properste steden van de steekproef.

(Test-Aankoop/A.D.)

Meer op Focus vanaf 18u00

Test-Aankoop geeft Oostende uitstekende punten op vlak van netheid

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier