Terri Potoczny in voetsporen van Poolse vader die in 1944 Tielt hielp bevrijden

Redactie KW

Terri Potoczny is een bezige bij. Ze heeft een diploma van vertaler-tolk op zak en verzilvert dat met opdrachten voor de Europese Commissie. Maar ze heeft zich aan Britse colleges ook bekwaamd in fotografie en theater. Bij een EU-opdracht kwam ze in contact met Tieltenaar Hugo Verkest en uit hun gesprekken bleek dat haar Poolse vader Jan Potoczny in 1944 aan de zijde van generaal Maczek Tielt hielp bevrijden.

„Na de oorlog trok mijn vader van Wilhelmshaven naar Engeland”, vertelt Terri in prima Nederlands. „Naar Polen kon hij niet terug. Hij trachtte in contact te komen met zijn verloofde maar dat lukte niet. Wellicht werd zij tijdens de Warschau-opstand van 1944 naar een werkkamp gedeporteerd. Mijn vader moest in zijn lot berusten en huwde uiteindelijk met een andere Poolse in Londen. “

Bidprentje


„Pas in 1967 kreeg hij de kans om eens naar Polen terug te keren. Ik reisde met hem mee. Samen doorkruisten we Vlaanderen en dat weekte nogal wat emoties bij hem los. Toen ik klein was, wilde hij nooit iets over de oorlog vertellen. Niets voor meisjes, heette het. Nu kreeg ik wel een verhaal te horen. Later zou ik een pak interessante documenten ontdekken : zijn soldatenboekje, een moeilijk leesbaar dagboek, een album met foto’s ondermeer uit Roeselare en Tielt, en een kerkboekje met bidprentjes, waarvan enkele in het Nederlands.”

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 17 oktober 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier