Terreinen researchafdeling Picanol moet worden gesaneerd

Redactie KW

Op de voormalige terreinen van Picanol langs de Zonnebeekseweg 373 werd na een bodemonderzoek in 2003 een historische verontreiniging vastgesteld. Het onderzoek gebeurde bij de overdracht van de gronden aan eigenaar Elimmo. OVAM beslist eind deze maand of het aangevraagde saneringsproject – op kosten van Picanol – wordt uitgevoerd.

Nadat de activiteiten op de door Picanol gehuurde gronden waren stilgelegd, werden de terreinen terug overgedragen aan Elimmo, de eigenaar”, aldus Jan Verheyen. “Sinds 1996 is het verplicht om bij de overdracht van gronden een bodemattest aan te vragen bij OVAM, vooraleer een overeenkomst wordt gesloten.” Bij het bodemonderzoek vond OVAM tetrachlooretheen en trichloorethaan. “Dat zijn chloorkoolwaterstoffen die destijds werden gebruikt voor ondere andere het ontvetten van metalen. De vervuiling op de oude Picanolsite is een vrij typische situatie, maar wel een in behoorlijk ernstige mate. De verontreiniging werkt geen gezondheidsrisico’s in de hand voor omwonenden.”

Achtjarig project

Picanols studiebureau voor onderzoek en ontwikkeling was van 1975 tot begin jaren 2000 gevestigd langs de Zonnebeekseweg. Tijdens die periode kwamen de chemicaliën in de bodem terecht. Picanol draait op voor de kosten van de sanering. Het totale prijskaartje is nog niet bekend. Achteraan de gebouwen wordt op een oppervlakte van 150 m² de grond tot op een diepte van vier meter uitgegraven. Daarna zal het grondwater worden opgepompt en gezuiverd met een koolfilter. Eenmaal het water gezuiverd is, wordt het overgepompt naar de nabijgelegen gracht, die afwatert in de Bellewaerdebeek. Na de ontgraving worden de terreinen behandeld met een product dat de biologische afbraak van de restverontreiniging bevordert. Het saneringsproject zou in totaal liefst acht jaar duren.

(MV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier