Ter Strepe en natuurvereniging bouwen nestkastjes voor uilen

Redactie KW

De Middelkerkse natuurvereniging Mier zet zich met volle overgave in voor de steenuil door die alvast een huisvesting te bezorgen. Hiervoor werden tien steenuilenbakken vervaardigd door de leerlingen van Buso Ter Strepe. De eerste bakken werden zopas geplaatst in de bomen van het landbouwbedrijf Brouwershof in Leffinge.

Mier verwacht veel van deze actie, in zoverre dat de Middelkerkse natuurvereniging graag een oproep doet aan de bevolking. „Steenuilen zijn echte holenbroeders. Nesten worden aangetroffen in holtes van knotwilgen en onder daken van schuurtjes. Ook broeden ze vaak in nestkasten. Vandaar onze actie. Helaas, het aantal broedparen neemt de jongste jaren fors af. Slechts op drie plaatsen troffen we in het voorbije jaar nog steenuilen aan. Een in Sint-Pieters-Kapelle, een in Lombardsijde en nog eentje nabij Schore. Wie eventueel weet mocht hebben van het voorkomen van steenuilen of er de jongste jaren nog gezien heeft, mag steeds contact met ons opnemen”, stelt Paul Decoene van Mier, bijzonder bezorgd om het lot van de steenuil.

Landschap boosdoener

Volgens Paul Decoene en Mier is de belangrijkste reden voor de forse afname van de steenuil vooral te wijten aan de grootschalige ingrepen in het landschap tijdens de jongste decennia. „Hierdoor gingen niet alleen veel nestplaatsen verloren, ook de voedselsituatie verslechterde fel. Voor de vesting en het behoud van de steenuilen moeten er het hele jaar door voldoende prooien ter beschikking staan. Rust en nestgelegenheid zijn hierbij niet onbelangrijk. Samen met Buso Ter Strepe konden we de bouw van tien houten nestkastjes realiseren. Vandaag hangen er al twee in de bomen in Leffinge, straks plaatsen we acht andere. We hopen de steenuilen spoedig weer in onze contreien te krijgen en hen de gelegenheid te geven te broeden”, aldus nog een sterk gemotiveerde Paul Decoene. (Georges Keters)


Meer info: Mier – Middelkerkse Natuurvereniging – Paul Decoene, 050 31 17 50.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 23 januari 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier