Tentoonstelling ‘Van Permeke tot Permeke’ in gerestaureerde Poperingse stadhuis

Redactie KW

100 jaar geleden stierf Henri Permeke, vader van kunstenaar Constant Permeke en zelf ook een verdienstelijk landschapsschilder. De man zag destijds het levenslicht in Poperinge en daarom wijdt de stad nu een expo aan hem. De tentoonstelling Permeke tot Permeke valt samen met de 100ste verjaardag van het pas gerestaureerde neogotische stadhuis.

Wie de naam Permeke hoort denkt onmiddellijk aan Constant Permeke, de expressionistische schilder en beeldhouwer die in de eerste helft van vorige eeuw naam en faam verwierf. Maar ook zijn vader Henri uit Poperinge was een spilfiguur in de toenmalige Belgische kunstwereld. Henri schilderde vooral marines en landschappen.

Tijdsgenoten

De tentoonstelling zet niet zozeer Henri’s eigen werk, maar wel zijn omzwervingen en contacten met andere kunstenaars centraal. Vader Permeke is het beginpunt, zoon Permeke het eindpunt en tussenin maken James Ensor en Théo Van Rysselberghe hun opwachting. Dat de tentoonstelling plaats vindt in het stadhuis is overigens ook niet toevallig. Want het neogotische gebouw is van kop tot teen gerestaureerd. Nog tot half september kun je er terecht voor Permeke tot Permeke.

Tentoonstelling 'Van Permeke tot Permeke' in gerestaureerde Poperingse stadhuis

Bekijk hier de reportage

(BS/AD)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier