Tentoonstelling rond 125 jaar kusttram opent deuren met grote tramparade

Redactie KW

Zaterdag opent in Oostende de grote tentoonstelling over de geschiedenis van de kusttram. De opening gaat gepaard met een tramparade met historische rijtuigen die van Westende naar Oostende reizen. De Vlaamse kusttram bestaat 125 jaar en is met het huidige traject de langste tramlijn ter wereld. Voor de tramtentoonstelling in de Venetiaanse gaanderijen wordt voor het eerst ook de binnenplaats van de Koninklijke villa gebruikt.

Het verhaal van de kusttram valt nagenoeg samen met de bouwkundige en maatschappelijke ontwikkeling van de badplaatsen. In de Venetiaanse gaanderijen vind je op de tentoonstelling de sporen van die boeiende geschiedenis.

“Het is een multimediale tentoonstelling,” zegt coördinator Mieke Renders. “Dat zie je hier achte ons. We zien filmpjes, we horen geluiden, er zijn affiches foto’s reclames en hedendaagse kunstenaars en liefhebbers van trams.”

De expo toont heel wat unieke documenten en verzamelstukken die nooit eerder zijn samengebracht.

“Absoluut heel veel tramliefhebbers hebben ons geholpen. Zo is er iemand van Oostende die al jaren alle trams met publiciteit fotografeert. Dat is een uitzonderlijke collectie.”

De eerste tram tussen Oostende en Nieuwpoort reed al in 1885, maar tot op vandaag heeft de kusttram een enorme impact en een toekomst.

“We willen nog volop investeren in deze kusttram,” zegt Luc De Man van De Lijn West-Vlaanderen. “We zijn ervan overtuigd dat die een zeer mooie toekomst heeft nog voor honderden jaren.”

Zaterdagmiddag om 2 uur rijdt vanuit Westende een tramparade met 30 historische rijtuigen naar Oostende. Vanaf drie uur worden de tramstellen in de Sportstraat tentoongesteld.

(sk)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier