Tentoonstelling Raoul Servais in Venetiaanse Gaanderijen

In de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende loopt nog tot 1 februari de tentoonstelling van cineast Raoul Servais.
Redactie KW

De Oostendse cineast Raoul Servais is dit jaar 80 geworden en die verjaardag gaat niet zomaar voorbij. Morgen kan je in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende terecht voor een tentoonstelling over Raoul Servais. Met fragmenten uit zijn films uiteraard, maar ook schetsen, tekeningen en schilderijen. Eerder dit jaar mocht de grondlegger van de animatiefilm bij ons, al een eredoctoraat in ontvangst nemen van de Universiteit Gent.

Raoul Servais is geboren op 1 mei 1928. Hij wordt beschouwd als de peetvader van de animatiefilm en kreeg verschillende bekroningen. In 1965 ontvangt hij de grote prijs van de kortfilm in Venetië. In 1979 kaapt de Oostendenaar de Gouden palm weg op het filmfestival van Cannes. Maar de tovenaar, zoals hij wordt genoemd, is streng voor zichzelf.

“Als ik films bekijk dan zeg ik altijd, mocht ik meer tijd en geld hebben dan zou ik dat opnieuw gemaakt hebben. Ik ben trots op geen enkele film. Maar ik ben ook niet beschaamd dat ik ze gemaakt heb”, lacht Raoul Servais.

Als kleine jongen wist hij al heel snel dat hij animatiefilms wilde maken. Hij was amper 5 en keek naar de zwart wit film Feliks De Kat, een film uit de jaren 20.

Raoul Servais is een geëngageerde kunstenaar die in zijn films sociaal onrecht aanklaagt of het opneemt voor de underdog.

De tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende opent morgen de deuren en loopt tot 1 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier