Tentoonstelling over middeleeuwse geneeskunde in Brugge

Redactie KW

In het Brugse Sint-Jan Hospitaalmusuem loopt een tentoonstelling over de geneeskunde in de 16e en 17e eeuw in Brugge. In “Van Chirurgijns tot Pestheiligen” blijkt dat de devotie en het geloof even belangrijk waren als de medische zorg. Rond deze verschillende aspecten werden objecten uit Brugse musea en privé collecties verzameld.

Aderlaten en purgeren waren nog de meest vriendelijke behandelingen als je in handen viel van een barbier of chirurgijn. Want even goed boorden ze een gat in je schedel en verdoving bestond nog niet. Het was de tijd van de autodidacten die hun kennis verzamelden uit eigen ervaring. En als er niets meer hielp waren er nog de heiligen die je een stapje dichter bij de hemel brachten.

Brugge speelde een belangrijke rol in de geneeskunde van de 16e en 17e eeuw. Het stond in die periode aan de top wat de medische kennis van die tijd betreft. Met het Sint-Janshospitaal kreeg het christelijke begrip naastenliefde in de ziekenzorg een andere invulling.

“Van Chirurgijns tot Pestheiligen” loopt nog tot eind januari. De tentoonstelling is een samenwerking tussen musea Brugge en vzw Montanus, die zich inzet voor de geschiedenis van de Brugse geneeskunde.

(BV)

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier