Tentoonstelling over geflopt kanaal tussen Ieperlee en Leie

Redactie KW

Zo’n 50 jaar is voorbereid en gebouwd aan een kanaal dat de Ieperlee met de Leie moest verbinden. Maar na een aaneenschakeling van tegenslagen met als dramatisch hoogtepunt het instorten van een brug, is het plan destijds definitief opgeborgen. Over dit gigantische fiasco loopt een tentoonstelling in de Ieperse bibliotheek.

Een kanaal tussen Ieper en Komen moest de Westhoek economisch op de kaart zetten. In 1863, 150 jaar geleden, kreeg een private compagnie de concessie om het kanaal te graven over een afstand van 16 kilometer. Ieper en Komen liggen op 19 meter boven de zeespiegel. Hollebeke, halverwege op 55 meter. Een onmogelijke opdracht om dat te overbruggen, zo bleek na jaren van kommer en kwel. :Lieven Stubbe, Milieu-educatie Ieper: “Er zijn 16 sluizen gebouwd naar de heuvelkam zelf, daar doorheen heeft men een diepe sleuf gebouwd. Eerst is er een tunnel ingestort, dan een sleuf, dan opnieuw een tunnel. Een derde was bijna klaar maar een brug er over is ingestort in 1913 en dat was het einde van de werken.”

Oorzaak

Oorzaak van alle ellende was de gelaagde bodem met bovenaan zand en onderaan klei die steeds begon te schuiven. Het provinciaal domein De Palingbeek in Ieper ligt rond wat nog rest van de graafwerken. Over de droom die een nachtmerrie werd loopt nu een tentoonstelling in de Ieperse bibliotheek. Ook in het provinciedomein De Palingbeek kom je heel wat te weten over dit onwaarschijnlijke fiasco.

(KV/BS)

Tentoonstelling over geflopt kanaal tussen Ieperlee en Leie

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier