Tentoonstelling en boek over Hospitaal van de Koningin in De Panne

Redactie KW

Nog tot midden april volgend jaar loopt in het cultuurhuis De Scharbiellie in De Panne een unieke tentoonstelling over het fronthospitaal L’Océan tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de rol die koningin Elisabeth er speelde.

In De Panne opende de tentoonstelling ‘Het hospitaal van de Koningin. Rode Kruis, L’Océan en De Panne 1914-1918’. Er verscheen ook een boek met de gelijknamige titel. Luc De Munck beschrijft uitgebreid de geschiedenis en de werking van het Rode Kruishospitaal L’Océan in De Panne tijdens de Eerste Wereldoorlog, terwijl Luc Vandeweyer de belangrijke rol aantoont van De Panne en Adinkerke als centrum van de militaire gezondheidszorg en logistiek én als hoofdstad van het niet-bezette België. Vier jaar lang was De Panne de hoofdstad van het niet-bezette België.

In november 1914 sprak Koningin Elisabeth als erevoorzitster van het Rode Kruis de befaamde hoogleraar en chirurg dokter Antoine Depage aan met de vraag om in De Panne een hospitaal op te richten op amper twaalf kilometer van het front. 20 december van dat jaar ging het hospitaal open. “Tijdens de oorlog werden in L’Océan meer dan 24.000 gewonden verzorgd. We kunnen het ons vandaag misschien moeilijk voorstellen, maar toen werden vanuit de hele wereld medische missies naar De Panne gestuurd om er de gebruikte medische technieken te bestuderen. Vandaag de dag zouden we L’Océan zeker een academisch ziekenhuis noemen”, vertelt Luc De Munck.

(EDP)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 16 november 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier