Tennis: Dick Norman speelt de dubbelfinale Roland Garros

Redactie KW

Dick Norman heeft donderdag op Roland Garros voor een stunt van formaat gezorgd. De 38-jarige Belg en zijn Zuid-Afrikaanse partner Wesley Moodie konden zich op het Franse graveltoernooi plaatsen voor de finale van het dubbelspel. Het duo toonde zich in drie sets te sterk voor de Amerikaanse dubbelspecialisten Bob en Mike Bryan: 0-6, 7-6 (7/5) en 6-4. De als tweede geplaatste tweelingbroers hebben al zeven Grand Slam-titels op hun palmares staan, waaronder Roland Garros in 2003.

Voor Wesley Moodie is het zijn tweede finale ooit. In 2003 won hij
samen met de Australiër Huss het dubbelspel op Wimbledon, na een zege tegen… de broers Bryan. Dick Norman raakte in het dubbelspel nog nooit verder dan de 2e ronde en dubbelt pas voor de eerste keer in Parijs. Zijn mooiste prestatie tot voor vandaag was zijn 8e finale in het enkelspel op Wimbledon, in 1995 (waarin hij verloor van Boris Becker).

Norman kondigde al twee keer zijn afscheid aan: de eerste keer in
1998, de tweede keer eind vorig jaar. Toen wel alleen als enkelspeler, want voor het plezier wilde hij wel nog wat dubbelen. Sindsdien schrijft Norman aan het mooiste hoofdstuk van zijn carrière. Eind april won hij al “per ongeluk” het Challenger-enkeltoernooi in Mexico City. De 2m03 grote West-Vlaming had er zich ingeschreven als training voor het dubbelspel, maar bereikte de finale en pakte er uiteindelijk zijn 13e titel in het Challengercircuit!

Die verbazingwekkende prestatie verbleekt echter volledig bij het
parcours dat Norman de voorbije dagen aflegde in Parijs. Het zag er in de halve finales aanvankelijk nochtans niet goed uit voor de Belg en zijn Zuid-Afrikaanse partner Moodie. Het duo leek in de eerste set erg onder de indruk van hun tegenstanders en de omstandigheden: in nauwelijks 15 minuten tijd konden de broers Bryan naar 6-0 setwinst snellen.

In de tweede set waren Norman en Moodie wel bij de les. Ze klampten en aan en weigerden hun opslag in te leveren. Bij 4-5 kwamen ze wel 0-40 achter, maar de ervaren Moodie werkte alle matchpunten knap weg. Het Belgisch-Zuid-Afrikaanse duo kon zelfs een tiebreak afdwingen en trok daarin zowaar aan het langste eind, zodat er een derde set aan te pas moest komen. In die derde en beslissende set gingen Norman en Moodie verbeten op zoek naar de kwalificatie en wat niemand na dat eerste kwartier nog had verwacht lukte: met een break bij 5-4 veroverden de twee, na 104 spannende minuten, hun ticket voor de finale.

In die finale ontmoeten Norman en Woodie zaterdag de winnaars van de tweede halve finale: de Canadees Daniel Nestor en de Serviër Nenad Zimonjic (de eerste reekshoofden) of de Tsjech Lukas Dlouhy en de Indiër Leander Paes (de derde reekshoofden).

Norman treedt in Parijs in de voetsporen van Olivier Rochus en Xavier Malisse. Zij pakten er in 2004 verrassend de titel. Benieuwd of Norman die prestatie zaterdag zal kunnen herhalen… Zijn finaleplaats levert hem alvast 78.000 euro op, winst is goed voor een cheque van 156.000 euro. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier