Ten laatste op 1 april 2014 vormt West-Vlaanderen één gerechtelijk arrondissement

Redactie KW

Dat staat nu ook officieel in het Belgisch Staatsblad dat gisteren verscheen. Voor onze provincie komt de zetel in Brugge te liggen.

De schaalvergroting gaat uiterlijk op 1 april 2014 in – maar via een Koninklijk Besluit kan dit ook al vroeger zijn. Dan gaat ons land van 27 naar 12 gerechtelijke arrondissementen. Alle rechtbanken van eerste aanleg en alle politierechtbanken worden ingedeeld in één van die twaalf arrondissementen. Magistraten zullen ook flexibeler ingezet kunnen worden.

Op vandaag telt onze provincie vier gerechtelijke arrondissementen: Brugge, Kortrijk, Veurne en Ieper. Die laatste drie blijven wel als zittingsplaats behouden, waardoor je als burger wel nog steeds terecht kunt bij de rechtbank in je buurt.. De zetel van de rechtbanken van eerste aanleg komt telkens in de provinciehoofdstad.

Magistraten worden mobieler, notarissen breiden werkgebied uit

Door de schaalvergroting zullen magistraten ingezet kunnen worden in het volledige arrondissement van de provincie. In de toekomst zullen de vredegerechten en de politierechtbanken instaan voor hun eigen beheer. In elk gerechtelijk arrondissement (behalve Brussel en Eupen) komt er een voorzitter en ondervoorzitter van de vrederechters en rechters in de politierechtbank.

Het werkingsgebied van gerechtsdeurwaarders en notarissen wordt bepaald door het arrondissement. Door de schaalvergroting zal hun werkgebied uitbreiden. Het werkingsgebied van de balies en beroepsorganisaties blijft behouden, tenzij zij te kennen geven dat ze hun organisatie willen aanpassen aan de nieuwe arrondissementen.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier