Tele-Onthaal kreeg ruim 40 procent meer oproepen over seksueel misbruik

Redactie KW

De zes luisterposten van Tele-Onthaal in Vlaanderen kregen vorig jaar ruim 40 procent meer oproepen over ongewenste intimiteiten, seksueel geweld, incest of kindermishandeling tegenover 2009. Dat blijkt maandag uit het jaarverslag van de Federatie van Tele-Onthaaldiensten Vlaanderen. Opvallend is ook dat steeds meer mannen bellen over seksueel misbruik.

In 2010 kregen de luisterposten 2.506 oproepen rond misbruik, 730 meer dan in 2009. “We merken dat we een belangrijke rol blijven spelen als ondersteuning bij ingrijpende maatschappelijke gebeurtenissen”, aldus Kathleen Goovaerts van Tele-Onthaal. “Het losbarsten van de zaak-Vangheluwe merkten we zelfs nog in 2011, toen we na het televisie-interview specifiek daarover meer dan honderd telefoons kregen.” Tele-Onthaal zegt dat de gesprekken niet alleen over de kerk gaan, maar ook over misbruik in andere situaties.

Eerste stap

Opvallend is ook dat het aandeel mannen dat belt over seksueel misbruik vorig jaar gevoelig steeg. “In het totaal aantal oproepen is het aandeel mannen slechts licht gestegen, terwijl er over ongewenste intimiteiten drie keer zoveel mannen als vrouwen aan de lijn hingen, wat betreft seksueel geweld gaat het om meer dan het dubbele”, aldus Goovaerts. “We merken dat mannen vaak de eerste stap zetten door ons anoniem te bellen, zonder dat ze al verdere hulp hadden gezocht.”

Het aantal oproepen online (chat) over seksueel geweld, incest of ongewenste intimiteiten steeg van 373 (8,6 pct) in 2009 naar 545 (10,7 pct) in 2010. “We merken dat mensen bepaalde traumatische ervaringen (nog) niet over de lippen kunnen krijgen, maar hierover wél durven spreken via het internet.”

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier