Tekort aan zorgkundigen in West-Vlaanderen dreigt

Redactie KW

Steeds meer jongeren kiezen al in het secundair onderwijs voor een richting in de zorgsector. Maar toch zullen er over tien jaar verzorgenden te weinig zijn. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams-Parlementslid Sabine Poleyn uit Zwevegem. Tegen 2020 zullen er als gevolg van de vergrijzing de helft meer zorgkundigen nodig zijn dan nu.

In dagcentrum Den Haard in Roeselare hebben enkele leerlingen van het zevende jaar bejaardenzorg als eindproef een spelnamiddag in elkaar gestoken voor de 25 senioren. De meeste leerlingen hebben vanaf het derde jaar van het secundair onderwijs gekozen voor de richting verzorging.

De kans is groot dat ze meteen na hun studies aan de slag kunnen in de thuiszorg. En de werkkansen zullen de komende jaren alleen maar groeien. Want over tien jaar zullen in Vlaanderen de helft meer zorgkundigen nodig zijn.

Steeds meer jongeren in opleiding

Gelukkig zijn er ook steeds meer jongeren die een opleiding in die sector volgen. Vooral in onze provincie. Vijf jaar geleden waren dat er 833, nu zijn er al bijna 1200. In onze provincie zijn er 27 secundaire scholen die de zorgrichtingen aanbieden. En allemaal spreken ze van stijgende leerlingenaantallen.

Je kunt de opleiding ook in het volwassenonderwijs volgen. Ook daar stellen ze een stijging van 40% in het studentenaantal vast. Opvallend: ondanks die stijging zullen er in 2020 toch zorgkundigen te weinig zijn.

(jv/tn)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier