Tekort aan priesters, parochies zullen moeten samenwerken

Redactie KW

Er zijn steeds minder parochiepriesters. Ook in onze provincie.

Binnen enkele jaren wordt het ook moeilijk om de 383 West-Vlaamse parochies te behouden. ” Ofwel doen we voort met het aantal priesters van nu en zullen er parochies zijn die uit de boot vallen, ofwel gaan we rationaliseren en gooien we de parochiemuren omver en werken we samen”, zegt Wim Seynaeve, pastoor van Heule en Bissegem.

Rijsel

Samenwerken over de parochiegrenzen heen dus. Een opdracht die het hele bisdom heeft meegekregen van Bisschop De Kesel. In Kortrijk nemen ze een voorbeeld aan de situatie in Rijsel. Daar zijn al sinds de jaren 90 priesters te weinig. De parochies zijn er dan ook samengesmolten tot zogeheten paroisses nouvelles. “Wij herstructureren niet alleen op het vlak van mensen, maar ook van financiële middelen”, zegt Thierry Vandemoortele, vicaris in Rijsel. “Daarbij letten we er wel op dat wij toch nog altijd dicht bij onze parochianen staan”, zegt hij.

De komende maanden moeten de West-Vlaamse decanaten uitzoeken welke parochies kunnen samensmelten tot zogeheten parochiale eenheden. Of er dan ook minder kerken zullen zijn in ons bisdom, is nog niet gezegd.

(T.N./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier