Tekort aan politiemensen : oplossing nog niet in zicht zegt korpschef Brugge

Redactie KW

Omdat er bijna 100 politie-inspecteurs te weinig aan de slag zijn in onze provincie is de minimumbezetting niet overal gegarandeerd. Nagenoeg het hele land kampt met dezelfde problemen van tekort aan politiemensen. Dat sleept al aan sinds de politiehervorming van meer dan 10 jaar geleden, maar ondanks het aandringen van alle korpschefs en politici blijkt het moeilijk op te lossen.

Dirk Van Nuffel is nu hoofdcommissaris en korpschef van Brugge met een tekort van 19 politie-inspecteurs. Tot voor kort en tijdens de politiehervorming was hij deskundige in Brussel voor de inzet van mensen en middelen in lokale politiekorpsen. Hij is van de huidige tekorten goed op de hoogte en kampt er zelf mee in de zone Brugge.

Normen

“Alles heeft te maken met de vastgelegde KUL-normen. Zeg maar het aantal aspiranten, inspecteurs, hoofdinspecteurs en commissarissen die een optimale werking van een korps garanderen”, zegt de korpschef. Er zijn kandidaten genoeg die politie-inspecteur willen worden en daarvoor de opleiding willen volgen. Maar in de politieschool is jaarlijks maar plaats voor 80 kandidaten. Ook al een norm die federaal is vastgelegd.

Geld

Het is ook probleem van middelen. In heel wat gemeenten neemt het politiebudget, los van de federale dotaties, de grootste hap uit de totale begroting. Bovenden gaan de komende jaren ook honderden agenten met pensioen.

(S.K./A.D.)

Meer vanavond bij Focus & WTV vanaf 18u00

Tekort aan politiemensen : oplossing nog niet in zicht zegt korpschef Brugge

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier