Tekort aan huisartsen in 21 West-Vlaamse gemeenten

Redactie KW

In West-Vlaanderen heeft een op de drie gemeenten een tekort aan huisartsen. Dat blijkt uit een lijst die het RIZIV heeft gepubliceerd op zijn website. Voor het hele land hebben vier op de tien gemeenten te kampen met een tekort. Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) en de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) hebben vragen bij de cijfers.

Vooral in gemeenten aan de West – en de Middenkust en de streek rond Tielt zijn er blijkbaar minder huisartsen aan de slag.

In de meeste van die gemeenten kunnen startende huisartsen een premie krijgen van 20.000 euro.

In vergelijking met twee jaar geleden is de situatie er in West-Vlaanderen niet slechter op geworden. Maar over het hele land zijn er wel gemeenten bijgekomen met een tekort aan huisartsen.

Het Syndicaat van Vlaamse huisartsen zegt dat de RIZIV-lijst niet correct is. Het is gebaseerd op het huisartsenkadaster van de minister van volksgezondheid Laurette Onkelinx, waar zelfs nog huisartsen in staan, die al overleden zijn, aldus SVH. Volgens de Vlaamse huisartsen zouden de lijsten beter worden opgemaakt aan de hand van informatie van de huisartsenkringen.

Volgens het BVAS is het gehanteerde criterium te laag. “In gewone stedelijke gebieden spreekt men van een tekort vanaf minder dan 1 huisarts per 1.100 inwoners en in minder bevolkte gebieden vanaf minder dan 1 huisarts per 800 inwoners. Dat criterium is gewoon veel te laag. In Nederland hanteert men 1 huisarts per 2.000 inwoners”, aldus de voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier