Tegenstand groeit tegen plannen schipdonkkanaal

Redactie KW

Er komt steeds meer tegenstand tegen de plannen om het Schipdonkkanaal te verbreden. De drie belangenverenigingen Boerenbond, Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu komen voor het eerst naar buiten, en nog wel met een unaniem standspunt. Ze zijn hevig gekant tegen de verbreding van het kanaal. De Vlaamse overheid onderzoekt die mogelijkheid om binnenvaart op het kanaal mogelijk te maken.

Het is uniek: Boerenbond en Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu, die meestal tegengestelde belangen hebben, komen voor ‘t eerst met een gezamenlijk standpunt naar buiten. De belangenverenigingen zijn flagrant tegen de plannen van de Vlaamse overheid om het Schipdonkkanaal te verbreden.

De Boerenbond druist daarmee in tegen ‘haar’ partij CD&V, want onder meer Vlaams minister Hilde Crevits moet beslissen. De Boerenbond is vooral bezorgd over de aantasting van 100 den hectare landbouwgrond. Ook Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu vrezen voor de impact op het landschap, en er is ook een groot waterprobleem.

Voor ‘t Groot Gedelf klinkt deze argumentatie als muziek in de oren. Dat is het actiecomité van buurtbewoners die in de buurt van het Schipdonkkanaal wonen.

Het lijkt er steeds meer op dat het havenbestuur en de Vlaamse overheid alleen komen te staan met het project, en de plannen misschien wel zullen moeten opbergen. Want eerder lieten ook al verschillende deskundigen en politici zich heel kritisch uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier