Technum ontwierp plannen voor nieuw Panamakanaal

Redactie KW

Als het nieuwe Panamakanaal in 2014 open gaat, dan zal dat voor een groot stuk de verdienste zijn van het Oostendse studiebureau Technum. Het bureau ontwierp de nieuwe sluizen van het kanaal, wat meteen goed is voor de grootste zeesluizencomplexen ter wereld. Bovendien kreeg Technum nu ook het toezicht op de bouw van de installaties.

Het Panamakanaal verbindt de Atlantische de Stille Oceaan. In 1914 voer voor het eerst een vaartuig door het 80 kilometer lange kanaal. Sindsdien hoeven de schepen niet meer omheen Zuid-Amerika te varen om de de kusten van de Verenigde Staten en Canada over zee te bereiken.

Na bijna honderd jaar zijn de bestaande sluizen aan de Stille en Atlantische Oceaan echter te klein geworden voor de steeds grotere (container)schepen. De huidige sluizen kunnen schepen aan van maximaal 294 meter lengte en 32 meter breed, goed voor maximaal 4.400 containers. De Autoridad del Canal de Panama (ACP), die het kanaal beheert, besefte dan ook dat het kanaal enkel een toekomst heeft mits de bouw van nieuwe en grotere sluizen. Het ontwerp hiervan werd uitbesteed aan het Oostendse studiebureau Technum. (Marc Loy)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 19 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier