Talbot House Poperinge krijgt unieke schenking op ANZAC-day

Redactie KW

Vandaag is het 25 april of ANZAC-day. Een dag waarop Australiërs en Nieuw-Zeelanders traditioneel hun oorlogsslachtoffers herdenken. Heel wat van die gesneuvelden vielen bij ons in de Eerste Wereldoorlog. Naar aanleiding van ANZAC-day kreeg het Talbot House in Poperinge een unieke schenking. Het gaat om persoonlijke bezittingen van een Nieuw-Zeelandse soldaat, die meevocht in de Slag aan de Somme in 1916.

Dit zijn persoonlijke spullen van Hugh Leslie Birkett, kortweg Lisle. In april 1916 komt de dan 20-jarige Nieuw-Zeelandse soldaat in Noord-Frankrijk terecht. Hij overleeft de Slag aan de Somme, maar sterft niet zoveel later aan een hersenvliesontsteking. Een koffertje vertelt zijn verhaal.

Niet alleen brieven en postkaarten, maar ook foto’s en medailles komen nu in het Talbot House terecht. Een unieke en uitzonderlijke schenking van de Nieuw-Zeelandse Delysse Storey, die zo een stuk geschiedenis terugbrengt naar Poperinge. Niet alleen in Poperinge was er vandaag aandacht voor Anzac-day, maar ook in Zonnebeke, Ieper en Mesen.

(D.V./A.D.)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier