Tabakstelers krijgen dan toch nog Europees geld na 2010

Redactie KW

De Europese ministers van Landbouw maken dan toch nog geld vrij voor de tabaksteelt. Kleine telers die in familieverband werken, krijgen vanaf 2011 onder strikte voorwaarden financiële hulp, en dat voor een periode van maximum drie jaar.

De steun is bedoeld voor kleine telers die meestappen in programma’s om hun bedrijfjes om te vormen en zichzelf omscholen om een ander beroep te kunnen uitoefenen. Per bedrijf hebben ze het eerste jaar recht op maximum 4.500 euro, het tweede jaar op 3.000 euro en het derde jaar op 1.500 euro.

Woensdag betoogden duizenden Europese tabakstelers tegen de geplande subsidieverminderingen. In de uitvoering van een akkoord dat in 2004 overeengekomen werd, zullen de subsidies namelijk volledig losgekoppeld worden van de productie. Volgens de telers zal dat vanaf 2010 onvermijdelijk tot een forse daling van hun inkomsten leiden.

Het geld dat de landbouwministers nu toch vrijmaken, komt uit de enveloppe voor de landelijke ontwikkeling, die woensdag al uitgebreid werd door de directe hulp voor de landbouwsector terug te schroeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier