Tabakscentrum in Wervik staat te koop

© rechtenvrij Jos Remaut
Redactie KW

Het Tabakscentrum naast het Nationaal Tabaksmuseum in de Koestraat staat te koop. Dat bevestigt voorzitter Joris Wyseur van het tabakssyndicaat.

Het stadsbestuur heeft interesse om het gebouw aan te kopen. “We beslisten maandag op het schepencollege om de aankoopcommissaris opdracht te geven om de waarde van het gebouw te schatten”, zegt schepen van Financiën Stéphane Vansteenkiste (SP.A). “Op basis van die raming kan dan worden onderhandeld met de eigenaar. De interesse vanwege de stad is er alvast. Het voorstel is interessant. Het valt natuurlijk af te wachten wat de financiële weerslag zal zijn.”

Het Tabakscentrum in de buurt van de Briekenmolen is eigendom van de Interprofessionele voor Belgische Tabak (Inbeltab) en dateert van 1989. Daar zijn de burelen van het tabakssyndicaat gevestigd en vindt er jaarlijks de keuring van de tabaksoogst plaats. Door de jaren heen is het aantal tabaksplanters echter fors verminderd en is de job van secretaris van het tabakssyndicaat maar een halftijdse job meer. In de gloriejaren waren er destijds in heel het land liefst 400 tabakstelers. Waarvan de meeste in onze provincie. Nu zijn het er nog amper zo’n 65.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier