Taallessen gestart met Brugse uitspraken voor anderstaligen

Lessen Brugs voor anderstaligen
Redactie KW

In Brugge is aan de Stedelijke Nijverheids – en Taalleergangen een cursus regionaal taalgebruik voor anderstaligen gestart. Buitenlanders die Algemeen Nederlands spreken krijgen een West-Vlaams taalbad want dat is blijkbaar nodig als ze op het werk een mondje willen meespreken. Elf verschillende nationaliteiten volgen de cursus.

Het is een beetje de wereld op zijn kop. De leerlingen spreken allemaal goed Nederlands maar daar schiet je blijkbaar in West-Vlaanderen weinig mee op.

“Waarom de nood om West-Vlaams te leren? Omdat ik samen werk met West-Vlamingen, dat heb ik dus dagelijks nodig,” zegt de Estse Pia Talimaa.

De anderstaligen spreken wekelijks af om de finesses van het West-Vlaams uit hun mond te krijgen. Zo’n taalbad duurt drie uur en de cursus loopt tot eind december. Edison Hakizimana uit Rwanda werkt in een Brugs ziekenhuis en wil zo zijn taalvaardigheid bijspijkeren.

“Sommigen zeggen aan de tafel ik wil droeven. Ze bedoelen druiven. En achternoene en noene en moar vint toch dan is dat iemand die verbaasd is.”

Zo’n cursus zegt veel over de manier waarop West-Vlamingen met taal omgaan. Dat blijkt ook uit een onderzoek door de Antwerpse universiteit. Om de leerstof eigen te maken grijpen de cursisten iedere kans om zo veel mogelijk dialect te spreken buiten de klas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier