Sven Dumelie, fotograaf uit Poperinge, raakt zwaargewond bij roofoverval in Ethiopië

Redactie KW

Sven Dumelie afkomstig van Poperinge, bekomt in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba van een roofoverval vorige week donderdag waarbij hij meerdere messteken kreeg. Hij overleefde ternauwernood. De dieven gingen aan de haal met twee harde schijven waarop al de foto’s staan die Sven de voorbije vijf maanden heeft geschoten.

Enkele maanden geleden vertelde Sven Dumelie in Krant van West-Vlaanderen dat hij zichzelf ‘werelddeeltjesverzamelaar’ noemt. Geeneens overdreven, op dat moment had hij niet minder dan 113 landen bezocht. En toch vingen we ook toen al zeer kritische geluiden op over Afrika, het continent waar hij al jaren woont en werkt, maar waar hij binnen afzienbare tijd weg wil. Mogelijk zal hij nu sneller dan gepland terugkeren naar Europa of eventueel naar de VS verhuizen, na wat hij vorige donderdag heeft meegemaakt.

Na receptie

“Ik was door een vriend uitgenodigd op een receptie. Na de receptie kreeg ik een lift tot vlakbij mijn huis. Door wegenwerken moest ik het laatste stukje lopen – iets dat ik al maanden elke avond doe. In een gedeelte zonder straatverlichting op amper 200 meter van mijn huis werd ik rond kwart na tien ‘s avonds plots langs achteren aangevallen door enkele mannen. Ze sloegen me hard met een steen op mijn achterhoofd. De eerste seconden kon ik niet ademen en even later kreeg ik een klap op mijn rechteroog, waardoor ik mijn bril verloor en alles wazig werd, letterlijk en figuurlijk. Vervolgens kreeg ik messteken in m’n nek, m’n zij en m’n rechterbeen.”

Lift werkt niet

Het Hayatziekenhuis, waar Sven na de brutale overval naartoe werd gebracht, kan zich niet meteen meten met westerse normen. “Er was een stroompanne en de lift werkte niet. Hoewel ik heel veel bloed had verloren moest ik toch op eigen kracht via de trap op de eerste verdieping zien te geraken. Het Hayat heet nochtans een van de betere ziekenhuizen van Addis Abeba te zijn. Maar er was niet eens een spoedarts aanwezig, ik werd geholpen door een gewone dokter en twee verpleegsters met nachtdienst. Ze gaven me massa’s prikken, en in elke arm een infuus. Maar door mijn bloedgroep, O-negatief, kon ik geen bloedtransfusie krijgen. Zonder verdoving werd ik genaaid en gehecht. Enkele dagen later ben ik naar een ander ziekenhuis getrokken : het Addis Hiwot. Daar werden de hechtingen in mijn nek vervangen omdat er een ontsteking was ontstaan.”

(PJB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier