Surfers gaan opnieuw stranden schoonmaken

Redactie KW

Bij de start van de lente gaan surfers en natuurliefhebbers op 26 en 27 maart opnieuw de stranden aan de kust schoonmaken. De actie past in een wereldwijde strandopruimactie, een initiatief van de ecologische non-profitorganisatie Surfrider Foundation Europe. In België nemen twaalf watersportclubs deel. Wie het meest aantal mensen op de been brengt, wint gratis drank.

Volgens de organisatoren wordt wereldwijd per seconde 206 kilogram afval in zee gedumpt. Vooral plastiek is een probleem. Die kunststof drijft en zorgt voor afvaleilanden waar vogels, zeehonden en walvissen in stikken. Schildpadden verwarren plastieken zakken met kwallen en eten ze op. De plastiek op zee versnippert en komt uiteindelijk bij de consument terecht.

Door de massale opruimactie wordt die afvalberg zichtbaar. De surfclubs dienen als uitvalsbasis maar ze roepen iedereen op om deel te nemen. In 2010 namen op 950 locaties in 34 landen meer dan 40.000 vrijwilligers deel aan de schoonmaak. Ze haalden vijftig volle autobussen afval van het strand. In België zamelden 613 deelnemers 4.005 kilogram afval in op 29 kilometer strand.

Meer informatie over de actie op de site van Surfrider Foundation Europe. Klik .

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier