Subsidies voor restauratie museum ‘Hotel Merghelynck’ in Ieper

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van ruim 400.000 euro toe voor de restauratie van Hotel Merghelynck in Ieper.

Met deze premie worden de technische installaties vernieuwd en worden er consolidatiewerken uitgevoerd. Het herenhuis, op vandaag een museum gewijd aan de levensstijl van de adel in de 18de eeuw, is beschermd sinds 1983. “Met deze restauratiepremie wordt het schrijnwerk herschilderd en worden de plafonds in de kamer van de heer en het behangpapier in de kamer van de dame hersteld, alsook de historische luchters,” aldus minister Bourgeois. “Ook de technische installaties zoals de verwarming, de elektriciteitsinstallatie en het sanitair worden vernieuwd.”

Historiek

Het oorspronkelijke herenhuis werd tussen 1774 en 1775 gebouwd door François Merghelynck. Via erfenissen en verkopen geraakte het pand echter uit het familiebezit. In 1892 kocht Arthur Merghelynck het familiebezit terug en maakte er een museum van dat in 1894 zijn deuren opende. Het museum werd volledig verwoest tijdens WO I, maar de collectie werd nog zoveel mogelijk geëvacueerd. Het Hotel Merghelynck werd tussen 1931 en 1956 wederopgebouwd. De officiële heropening van het herenhuis Merghelynck als museum vond plaats in juni 1956. In 1994 nam de stad Ieper via een erfpacht het beheer voor 99 jaar over.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier