Subsidiëring nieuwe wielerpiste Defraeye-Sercu is rond

Redactie KW

De subsidiëring van de nieuwe wielerpiste Defraeye-Sercu in Rumbeke is rond. De vzw die de piste laat bouwen krijgt een restauratiepremie van 700.000 euro en Vlaams Minister van sport Anciaux doet daar nog eens een kleine 200.000 euro bij. . De piste komt in de plaats van de geklasseerde maar volledig vervallen wielerpiste, die in de jaren 20 werd aangelegd door Odiel Defraeye, de eerste Belg die ooit de Ronde van Frankrijk won.

De leden van de vzw wielerpiste Odiel Defraeye, onder wie bouwpromotor Marc Demeulenaere en oud wielrenner Patrick Sercu, stellen de maquette van de nieuwe piste voor. Het wordt een kopie van de oude, zij het iets groter

“Het is een enorm mooi project,” zegt Marc Demeulenaere van de wielerpiste. “De jonge wielrenners zullen weer echt op een piste kunnen rijden, met pistefietsen. Ik ben blij dat we al zo ver staan. Hopelijk komt de sponsoring er op tijd aan.”

De vzw is nog op zoek naar sponsors, ook om in een latere fase nog een tunnel, kleedkamers en sanitair aan te leggen. Stad Roeselare reageert positief op de plannen; De stad zelf betaalt een deel van de restauratiepremie. Bedoeling is ook dat het wielermuseum er een fotoparcours aanlegt en dat de politie van de zone Riho in het midden een verkeerspark aanlegt.

Burgemeester Luc Martens: “Nu moet de politie voortdurend van de ene naar de andere school gaan. Nu zullen de kinderen naar hier kunnen komen en oefenen op fietsen. Het zal ook ene piste zijn die open staat voor wielertoeristen. En het zal allicht ook een plek zijn waar evenementen kunnen doorgaan, zoals een show of een toneelstuk in open lucht. Een mix van kleinschalige projecten eigenlijk.’

De werken zouden in de herfst starten. De piste zelf zou er al tegen eind 2010 kunnen liggen. Alle betrokken partijen hopen dat het geheel tegen 2012 af is. Dan zal het precies een eeuw geleden zijn dat Odiel Defraeye de Tour won.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier