Studenten voeren actie om textielonderwijs te promoten

Redactie KW

Het VTI Waregem, het PTI Kortrijk en de Hogeschool Gent hebben de handen in elkaar geslagen om het textielonderwijs te promoten. Er zijn te weinig leerlingen en studenten in de textielrichtingen en daar willen ze iets aan doen. Maar de textielsector heeft niet alleen een imagoprobleem. Ook recente sluitingen en ontslagen schrikken leerlingen af. Tijdens de ochtendspits voerden textielstudenten actie in het drukke station Gent-Sint-Pieters.

7 uur vanochtend. De vroege vogels in het station Gent Sint Pieters krijgen al meteen een promotiefolder voor het textielonderwijs toegestopt. In de Hogeschool Gent zijn er maar 30 textielstudenten, onder hen veel West-Vlamingen. Textiel is hip, textiel is innovatief en hoogtechnologisch, maar er moet dringend actie gevoerd worden.

Maar het beeld van de oudbollige textielfabriek uit de film Daens blijft de sector achtervolgen, ook al behoort dat tot het verleden. En toch is er ook in West-Vlaanderen een mooie toekomst voor de textielsector weggelegd, zo klinkt het.

“Het zijn moeilijk tijden. Dat klopt. Maar we krijgen toch signalen uit de sector en de federatie dat er in 3 tot 5 jaar een groot aantal mensen met pensioen gaat. Jongeren die vandaag starten zullen gegarandeerd werk hebben wanneer ze afstuderen”, zegt Geert De Smedt van Hogeschool Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier