Studenten tappen bier dankzij de zon

Redactie KW

Vijf studenten van de Katho hogeschool hebben een ecologische tapinstallatie gemaakt. De ecotap werkt op zonne-energie en kan ook binnen of als het donker is worden gebruikt. De studenten deden zoveel mogelijk beroep op recyclagemateriaal. De ecotap gaat naar een jeugd- en cultuurcentrum dat kiest voor duurzame ontwikkeling. Het eerste ecobiertje werd deze middag getapt voor de cameraploeg van Focus-WTV.

De ecotap werkt op twee zonnepanelen. “Die zonnepanelen laden de batterij op,” zegt student Dieter Daenens. Die is aangesloten aan een speciaal component die DC-spanning gaat omzetten naar de spanning die de tap nodig heeft om te werken.

“We hebben gekozen voor hogerendementzonnepanelen van goede kwaliteit,” zegt Bart Demeyere van de opleiding Elektrotechniek. “We wilden ene installatie die je kan gebruiken bij minder goed weer. We hebben gekozen voor een batterij met energieopslag. We hebben een zeer hoogwaardige omvormer en materiaal zodat de installatie 16 uur weg kan zonder zonne-energie.”

De opdracht maakt deel uit van een geïntegreerd project. Dat betekent dat verscheidene onderwijsprogramma’s in één activiteit worden gebundeld. Zo moesten de leerlingen ook sponsoring zoeken en bij bedrijven op zoek gaan naar materiaal.

De ecotap wordt voorlopig niet gecommercialiseerd. Hij is bedoeld als groene blikvanger op fuiven of evenementen.

Een reportage over de tapinstallatie op zonne-energie zie je vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier